Hem Om oss Mina hundar Valpar Kullar Fakta Aktiviteter Blogg Länkar Gästbok

Valpplaner i framtiden!

E: KORAD SE BCH SE SPCH SPHIII Stjernborgens Jagger

U: LPI RLD N SPHI KORAD Sugarwind's Jewel

Vi hoppas på att fodertiken "Curry", Sugarwind's Jewel, kommer få en valpkull här hos oss i vinter! Curry är en dotter till Gin och Crown Point S bar L Interception "Slick". Läs mer om Curry på hennes sida.

Jagger är brukschampion i spår, KORAD på 480p och har tidigare utvärderade avkommor som tex en gk vallhund och elittävlande i både spår och sök. Flera har hunnit ut och gjort godkända mentaltest, yngsta kullen är nu över tre år. Jagger kommer från en friröntgad kull med flera högt meriterade brukshundar i både spår och sök. Stjenborgens J-kull.

Båda föräldrarna kommer från arbetande linjer med meriter inom både vall och bruksarbete.

Stamtavla

KORAD SE BCH SE SPCH SPHIII Stjernborgens Jagger

KORAD Tomtemors Blue Lobo

KORAD TJH SEUCH Dancing Skies Starwalker

NORD UCH Diamond Aire Fast Track
Falkland Danger Zone

Crofter Holdings Penny Lane

Touchstone Jambalaya
Crofter Holdings Westen Whipbird

El Merinos Real Thing

Crown Point Cowpuncher

Crown Point Mick
Crown Point Suki

GK Vallh Pr El Merinos Sami Muste

Crown Point Ace Of Spades
El Merinos Hot Stuff

LPI RLD N SPHI KORADSugarwind's Jewel

Crown Point S Bar L Interception OTDsdc DNA-VP

 

Crown Point Red Jacks R Wild DNA-VP

HOF WTCH Crown Point Stonewall Jackson RD DNA-CP

Crown Point Pose DNA-VP

W Lazy J J2 Crown Point Frankie DNA-VP

HOF WTCH Crown Point Red Baron W Lazy J PATDsc RTDsc DNA-VP

WTCH Lor A Golden Zephyr of J2 RD CD DNA-CP

LP 1 LP 2 KORAD RLD F SÖKHIII SPHIII Sugarwind's Berried Treasure

 

KORAD Helylles Snusmumrik

WTCH Winslide's Phantom Warrior Eli DNA-VP PATDcs RTDcs OFTDs CDX HTAD I-g CGC HD

GK VALLH PR
El Merino's Sámi Muste

Lp 1 Lp 2 Lp 3 TJH(FM) SUCH KORAD(481p) GK VALLH PR SPHII SÖKHII
Real Sugar Celtic OTDs STDdc

Lp 2 KORAD(131p) SUCH
Windedos Master Mind
Sugargum Star Performer

Framtidsplaner 2019

E: Carroll's Dark Angel Kevin DNA-VP OTDs STDd

U SPHI GK Vallh pr WTCH Stjernborgens Maya DNA-CP ATD-Ms

En valpkull väl värt att vänta på om du söker en blivande aussie till vallning då båda föräldrarna visar på fina vallanlag och meriter inom vallning. Kullen kan bli ASCA registrerad då båda föräldrarna är det.

Framtidsplaner 2020

E: Ej bestämt

U: KORAD SPHI SÖKIII SE(rally)CH SE VCH AGHD1 Sugarwind's Comanche Princess

 

Har du några frågor eller är intresserad av en valp så maila gärna och berätta om dig själv och dina planer för din blivande hund, jag jobbar natt och sover på udda tider så telefonen är oftast avstängd.

susannaskoglund@hotmail.com

All info om tidigare Sugarwind's hundar går att hitta under rubriken FAKTA

Mål med uppfödningen

Mitt mål med uppfödningen är hundar som är helt friska, har social trygghet och då menar jag att de kan vara allt från neutrala i sociala kontakter till utåtriktade, det viktiga är tryggheten i samspel med alla tvåbenta, med en stor nyfikenhet och livsglädje, stor arbetsvilja tillsammans med koncentration och förighet, stor portion av lek och kamplust, helt utan negativ stress och rädslor. De ska till utseendet dessutom inte råda några tvivel om vilken ras de tillhör. Jag önskar en funktionell och välbalanserad extriör med smidighet och drive i rörelserna. Hundar med full kroppskontroll med lagom benstomme, varken finlemmade eller tunga. Ett intensivt, allvarligt uttryck tilltalar mig mera än nallebjörnstypen. Det måste synas att de kan arbeta i timtal och i värme. Pälsen ska vara funktionell och lättskött för en arbetade hund inte polarhundslik. I mina ögon är aussien en vallhund och jag arbetar aktivt för att både bevara och utveckla dessa egenskaper. Egenskaperna som gör en bra vallhund är samma egenskaper som gör en bra arbetshund i vilket område man än väljer att använda och träna sin hund i.

De kommer då fungera utmärkt i de flesta hundsporter.

Självklart kan jag ödmjukt säga att ingen hund når upp till alla dessa krav, men det är något att jobba mot och helheten är förstås viktigast. Vardagen ska fungera och hunden ska må bra både psykiskt och fysiskt.

De hundar jag använder i avel är i största möjliga mån DNA testade för de ärftliga sjukdomar som finns i rasen tex CEA/CH, prcd-PRA, ärftlig katarakt och MDR1. Ett mycket enkelt sett att undvika dessa sjukdomarna på avkommorna. Självklart görs även sedvanliga undersökningar också såsom ögonlysning, HD/ED röntgen. Jag vill veta vad som döljer sig och självklart göra allt jag kan för att undvika defekter hos min uppfödning. Jag stödjer också öppen sjukdomsredovisning i rasen och redovisar självklart mina avkommors resultat, bra som dåliga. Se all info under FAKTA. Prio nummer ett i avel är en frisk hund och en frisk ras!

Du som valpköpare

En Australian Shepherd från min uppfödning passar dig som lever ett aktivt hundliv och har som mål att nå till de högre klasserna på tävling. För dig som vill ha en hund att träna och tävla med i  tex bruks,  tjänstehund, lydnad, vallning, agility och även visa din hund på utställning någon gång om det så bara är för meritering inför championattitlar. Dessa hundar passar inte som endast sällskapshundar.

Jag är själv en aktiv tävlingsmänniska och tränar och tävlar aktivt just nu mest i sök, spår och vallning med mina hundar.

Jag hoppas på en vidare livslång kontakt även efter valpköpet, jag vill att ni röntgar höftleder och armbågar och deltar på MH.  Självklart finns jag alltid till hands för frågor, problem och hjälp med träning. Självklart anordnas även valp/kennelträffar, vi tränar även tillsammans så ofta tillfällen bjuds. Det är viktigt för mig att få se mina avkommor i jobb för att kunna utvärdera min avel.

Jag vill vara stolt över de hundar som bär mitt kennelnamn därför skulle jag aldrig avla på föräldrar jag inte tror väldigt mycket på själv och har de egenskaper jag värdesätter som arbetande hund.

 

 

Pedigree indicates what the animal should be.
Conformation indicates what the animal appears to be.
But Performance indicates what the animal actually is.

-author unknown-

 

Tips för dig som söker en Australian Shepherd

Rasen skiljer sig en hel del mellan vall-/arbetslinjerlinjer, showlinjer och mixade där emellan. Både extriört och mentalt finns en hel del olikheter. Jag vill att du tänker till vad det är för något du vill använda din hund till och ut efter det sedan söker efter uppfödare och hundar som används inom just ditt område.

Använd dig av rasklubbens uppfödarlista/valpförmedling, de ställer de lägsta kraven man kan tycka att en hund som går i avel bör uppnå. På SKKs hunddata hittar du röntgenresultat och MH. Se till att föräldrarna visar upp bra socialitet och lite rädslor samt skottfasthet. Ska du arbeta med din hund se då till att det finns en stor portion lekslust! Kolla efter vad rasklubben ställer för krav och rekommendationer för valpförmedling. Kolla inte bara på blivande föräldrarna utan även på kullsyskon/familjen, tidigare avkommor osv. Hur ser HD/ED statistiken ut, skotträdsla och tillgänglighet? Fråga uppfödaren om vaktegenskaper, sjukdomar och hälsa. Sådant som är viktigt men ändå inte syns i hunddata. Föräldrarna bör inte heller vara för unga, rasklubbens rekommendation är minst 3 år. Detta för att hinna utvärdera och invänta ev sjukdomar som kan debutera i tidigare ålder tex epilepsi, spondylos och ögonsjukdomar. Ju äldre desto mera utvärderade är föräldrar och deras syskon, för mig är det intressant att se så hunden håller fysiskt i sin kropp (rygg och leder) långt upp i åren, vilket gör att man får en klarare bild av vad som finns i släkten.

Är uppfödaren aktiv inom samma gren som du vill syssla med så är sannolikheten mycket större att ni pratar samma språk. Uppfödaren har förhoppningsvis även mycket kunskaper inom området och kan dela med sig och hjälpa och stödja. Du måste lära dig läsa mellan raderna för alla påstår sig ha världens bästa hundar hemma, det finns även mycket felaktigheter och okunskap, tyvärr. Var noggrann i ditt val av valp och kom ihåg att ni ska leva många år tillsammans.

Vill du har en aktiv sällskapshund med ett sött utseende ber jag dig att söka bland andra raser då en australian shepherd är så mycket mera än en färg, ögonfärg och svanslängd! Läs på om rasens historia!

Hjälp rasen åt rätt håll!!

Stöd de uppfödare som väljer att sammarbeta och följer rasklubben för australian Shepherds riktlinjer och avelsarbete. Valpkullar som följer rasklubbens valphänvisningskrav finns under rasklubbens valphänvisning. Dessa valphänvisningskrav är satta för att följa RAS riktlinjer och utveckla australian shepherden åt rätt håll. Rasen är en vall och brukshund!